Acțiunile cheie în domeniul tineret

Infomația privind acţiunile cheie a programului Erasmus+ în domeniul tineret deschidese pentru țările din regiunea Parteneriatului Estic și Federația Rusă.

Acțiunea cheie 1: Proiecte de mobilitate

Schimbul de tineret permite grupurilor de tineri din cel puțin două țări diferite să se întâlnească și să locuiască împreună până la 21 de zile. În timpul Schimbului de Tineret, participanții, sprijiniţi de liderii de grup, realizează împreună un program elaborat și pregătit de ei înainte de schimb. Schimburile de tineri permit tinerilor: dezvoltarea competenţelor; să devină conștienți de relevanța socială a subiectelor/tematicilor, descoperă noi culturi, noi deprinderi și stiluri de viață, majoritatea prin intermediul învățării de la egal la egal; consolidarea valorilor precum solidaritatea, democrația, prietenica etc. Procesul de învățare în schimburile de tineri e realizat prin metodele de educaţie non-formală.

Mobilitatea lucrătorilor de tineret susțin dezvoltarea profesională a luctătorilor de tineret, prin implementarea activităților precum seminare transnaţionale/internaţionale, cursuri de intruire, evenimente de creare a contactelor, vizite de studiu, etc. sau observare la locul de muncă în organizații active în domeniul tineret. Toate aceste activități sunt planificate de către organizațiile care participă la proiect. Participarea lucrătorilor de tineret în așa activități contribuie la dezvoltarea capacităţilor a organizațiilor pe care le reprezintă, și ar trebui să aibă un impact clar asupra activităţii cotidiene a lucrătorilor de tineret. Rezultatele învățării trebuie diseminate în domeniul tineret.

Acțiunea cheie 2: Cooperarea pentru inovare și schimbul bunelor practici

Parteteriatul strategic oferă oportunitatea organizațiilor actve în domeniul educației, formării şi tinererilor, precum și agenţilor economici, autorităților publice, organizațiilor societăţii civile active în diferite sectoare socio-economice să coopereze pentru a implementa practicile inovative care conduc spre o calitate mai înaltă a predării, formării, învăţării și lucrului de tineret, modernizare instituţională și inovarea socială.

Consilifarea capacităţilor în domeniul tineret în special țintesc cooperarea în parteneriat cu țările vecine UE. Această acțiune plasează cooperarea şi schimburile în domeniul de tineret, îmbunătățesc calitatea şi recunoașterea lucrului de tineret, a educaţiei non-formale şi voluntariatului, şi îmbunătățesc sinergiile și complimentaritățile cu alte sisteme de educație, cu câmpul muncii și societatea. La fel plasează dezvoltarea, testarea și creearea schemelor și programelor de mobilitate şi învăţare non-formală la nivel regional și promovarea mobilității transnaționale de învăţare non-formală, în special având ca țintă tinerii cu oportunităţi reduse, cu viziunea de a îmbunătăți nivelul de competențe și de a fortifica participarea activă în societate.

Acțiunea cheie 3: Susținerea reformei politice

Dialog structurat: întâlnirile dintre tineri şi factori de decizie din domeniul de tineret promovează o participare activă a tinerilor în viața democratică și plasează dezbateri în jurul subiectelor centrate pe teme și priorități stabilite de Dialogul Structurat şi cadrul de politici renovate în domeniul tineret. Dezbaterile sunt structurate în jurul priorităților și sincronizării, prevăzând evenimente unde tinerii discută temele agreate între ei şi factorii de decizie, tinerii experți și reprezentanții autorităților publice responsabili de domeniul de tineret.

Pentru mai multă informașie și detalii accesați linkul Ghidul Programului Erasmus+.

back to top